SK/EN

Tím

Martin Ciel

umelecký riaditeľ ročníka, hlavný dramaturg festivalu

Martin Ciel (Prof. PhDr. PhD) pôsobil v Slovenskej akadémii vied, neskôr ako vedúci oddelenia výskumu v Slovenskom filmovom ústave, v súčasnosti ako pedagóg na Vysokej škole múzických umení. Zaoberá sa filmovou teóriou a kritikou. Prednášal v New Yorku, Prahe, Amsterdame, Tel Avive, či v Minsku. Knižne publikoval odborné publikácie Film. Ilúzia a akcia (1992), Odborná reflexia filmu na Slovensku (1997), Pohyblivé obrázky (2007), Metódy a možnosti analýzy filmového obrazu (2011), Film a politika (2017) a rôzne štúdie v odborných časopisoch a zborníkoch. Pôsobí ako programový poradca niekoľkých medzinárodných filmových festivalov. Podieľa sa na príprave a realizácii filmového festivalu 4 živly od jeho začiatkov.

Ondrej Starinský

výkonný riaditeľ, dramaturg, fundraising

Ondrej Starinský absolvoval štúdium filmovej vedy na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení. Pracoval pre viacero slovenských filmových festivalov (MFF Bratislava, FIFFBA, Art Film Fest). Deväť rokov pôsobil v Nadácii otvorenej spoločnosti (NOS – OSF). Krátko bol v denníkoch SMEN. 4 živly spoluorganizuje od roku 2006, od roku 2015 je štatutárom občianskeho združenia štyri živly a výkonným riaditeľom. Okrem toho pracuje v RTVS a tiež pre Medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava

Monika Lošťáková

programová koordinátorka, produkcia Detských 4 živlov

Monika Lošťáková je absolventkou audiovizuálnych štúdii na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení. Od roku 2014 pôsobí ako projektová a programová koordinátorka medzinárodnej vzdelávacej platformy Visegrad Film Forum. V roku 2016 začala pracovať pre Medzinárodný filmový festival FEBIOFEST Bratislava ako programová koordinátorka. Od roku 2019 pracuje aj ako programová koordinátorka Letného filmového festivalu 4 živly. V nutprodukcii, kde Monika pôsobí od roku 2015, sa zameriava na vývoj a produkciu dokumentárnych filmov a prípravu žiadostí o financovanie. Momentálne tam vyvíja dokumentárny film Velvet Generation (Fipadoc, East Doc Forum, IDFA Forum). Pracuje tiež v produkčnej spoločnosti Super film, primárne ako producentka dokumentárnych filmov, seriálov a minoritných koprodukcií. 

Martin Kaňuch

hlavný dramaturg

Martin Kaňuch je zodpovedný redaktor (knižná produkcia) edičného oddelenia Slovenského filmového ústavu. Člen edičnej rady SFÚ a koordinátor projektu československých filmologických konferencií. Od roku 1998 šéfredaktor filmologického časopisu Kino-Ikon. Ako dramaturg a lektor odborných úvodov pôsobí a spolupracuje na projekte filmového seminára 4 živly od jeho vzniku.

Daniela Cölle

dramaturgička

Daniela Cölle študovala na Vysokej škole múzických umení v Bratislave odbor Filmová veda, štúdium ukončila titulom PhD. Počas svojich štúdií bola manažérkou e-learningových a vzdelávacích projektov, pôsobila ako editorka internetového magazínu, venovala sa filmovej produkcii. Daniela organizuje 4 živly od roku 2003. Od roku 2008 do roku 2018 bola riaditeľkou festivalu spoločne so Zuzanou Očenášovou, momentálne je členkou dramaturgickej rady. Od roku 2012 do roku 2014 bola konateľkou distribučnej spoločnosti Filmtopia, v roku 2015 sa presťahovala do Berlína a stala sa spolumajiteľkou a výkonnou riaditeľkou medzinárodnej distribučnej spoločnosti Pluto Film

Eva Filová

dramaturgička

Vyštudovala Vysokú školú výtvarných umení a Filmovú a televíznu fakultu Vysokej školy múzických umení, kde pedagogicky pôsobí od roku 2009. Venuje sa najmä slovenskému filmu, orálnej histórii, rodovej problematike a experimentálnemu filmu. Napísala knihy Eros, sexus, gender v slovenskom filme (SFÚ, 2013) a Slovenský štát vo filme. Dokumentárna a hraná tvorba po roku 1945 (spoluautorka Eva Vženteková, Vlna, Drewo a srd, 2020). Je spoluautorkou rozhlasového cyklu o dejinách filmu Kino-Ucho, niekoľkých elektronických publikácií a projektov, napr. Filmová výchova pre pedagógov a študentov stredných škôl a Obrazy (proti) extrémizmu. V rokoch 2014 až 2020 dramaturgicky a lektorsky pripravovala cyklus archívnych dokumentárnych filmov Kraťasy z archívu pre filmotéku kina Lumière. Pre 4 živly zostavuje pásma slovenských archívnych filmov.

Tomáš Hudák

dramaturg

Tomáš Hudák je filmový kritik, festivalový dramaturg a koordinátor. Pracuje v Slovenskom filmovom ústave, pôsobí ako vedúci Bratislava Industry Days a ako člen programového tímu festivalu 4 živly a programovej rady Medzinárodného festivalu dokumentárneho filmu Jeden svet. Je spoluzakladateľom a členom predsedníctva Asociácie slovenského dokumentárneho filmu. Je tiež spoluzakladateľom magazínu Pontón, jeho texty je možné nájsť aj v magazínoch ako Senses of Cinema, Desistfilm alebo Dok.revue.

Zuzana Očenášová

dramaturgička, fundraising

Zuzana Očenášová vyštudovala psychológiu, rodové štúdiá a filmovú vedu. Doktorát získala v odbore Európske štúdiá a politika na Fakulte sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského. V rokoch 2001 - 2010 pracovala vo viacerých mimovládnych organizáciách venujúcich sa ľudským právam a právam žien. Odvtedy sa venuje najmä výskumu. V oblasti audiovízie pôsobila ako filmová redaktorka časopisu Vlna a tajomníčka poroty na Art Film Feste. 4 živly organizuje od roku 2000, od roku 2008 do 2015 bola štatutárnou zástupkyňou OZ štyri živly a riaditeľkou filmového seminára.

Silvia Klasová

manažment a dramaturgia Detských 4 živlov

Silvia Klasová absolvovala v roku 2003 odbor Filmová a televízna dramaturgia a scenáristika na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave. Počas štúdia pôsobila ako spoluorganizátorka filmového festivalu Áčko a ako dramaturgička bratislavských filmových klubov Mladosť a Múzeum. Venovala sa tiež publikačnej činnosti a aktivitám v rámci hnutia filmových klubov. Po absolvovaní školy niekoľko rokov pracovala ako koordinátorka kancelárie MEDIA Desk. V rokoch 2010 a 2011 zastrešovala ako kreatívna producentka pre TV Markíza niekoľko televíznych projektov vo vývoji. Od októbra 2011 pôsobila v TV Nova postupne ako autorka, šéfautorka a od augusta 2013 do júla 2024 ako kreatívna producentka denného seriálu Ulice, v súčasnosti si užíva sabatikal. V roku 1999 založila Letný filmový seminár 4 živly a viedla ho až do roku 2008, zároveň bola štatutárnou zástupkyňou občianskeho združenia štyri živly. Do tímu Letného filmového seminára 4 živly sa po materskej dovolenke vrátila v roku 2012 s projektom Detské 4 živly, ktorý sa stal stabilnou súčasťou filmového seminára.  

Filip Šulek

produkcia
Filip je mužom mnohých tvárí, avšak primárne trávi svoje pracovné dni ako lokačný skaut a manažér na slovenských i zahraničných produkciách, no neštíti sa ani produkčným výzvam, ktoré má na starosti aj na 4 živloch. Ako produkčný pomáhal aj pri realizácii Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest či galavečera Slnko v sieti. Za svoju lokačnú kariéru sa podieľal na mnohých celovečerných filmoch a seriáloch, ako napr. Tlmočník, Ostrým nožom, Moc, Svetlonoc, Miki, Lesný vrah, Mohyla, Slovo, Víťaz, The Performance, Dracula a mnohé iné. Vďaka svojej práci prejazdil a prechodil celé Slovensko skrz - naskrz niekoľkokrát a ak niekto môže prehlásiť, že polovicu života strávil za volantom, je to práve on.

Karolína Biznárová

produkcia

Karolína Biznárová pracuje ako produkčná v štúdiu Fool Moon, ktoré produkuje obľúbené animované seriály pre deti, ako sú napr. Mimi a Líza či Websterovci. V minulosti pripravovala niekoľko ročníkov medzinárodného festivalu súčasného umenia Biela noc v Bratislave i Košiciach, v rokoch 2018 a 2019 pracovala pod hlavičkou Bielej noci aj na prípravách silvestrovských osláv v hlavnom meste. Pracovala tiež ako produkčná pre Medzinárodný filmový festival Art Film Fest a už švrtý rok pracuje aj pre Visegrad Film Forum. Má skúsenosti s divadelnou i filmovou produkciou. 

Peter Gašparík

PR manažér

Peter Gašparík vyštudoval filmovú dramaturgiu a scenáristiku na Akadémii umení v Banskej Bystrici a na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Počas štúdia aj po jeho absolvovaní scenáristicky a dramaturgicky pracoval na viacerých krátkometrážnych filmoch (hraných, dokumentárnych aj animovaných), jeho celovečerným scenáristickým debutom bol horor Zlo (réžia: Peter Bebjak, 2012), s ktorého režisérom neskôr pracoval aj na dráme Čistič (2015). Na pozícii PR manažéra pracoval pre niekoľko iných filmových podujatí a inštitúcií (Slovenská filmová a televízna akadémia, Medzinárodný filmový festival Art Film Fest, vzdelávacie podujatia pre filmových profesionálov MIDPOINT a FÓRUM, projekty produkčnej spoločnosti HITCHHIKER Cinema, distribučná spoločnosť Continental film). Pôsobí ako učiteľ scenáristiky na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení a mentoruje študentské projekty vzdelávacieho programu Sokratov inštitút. Pre 4 živly pracuje na rovnakej pozícii od roku 2011, od roku 2015 je štatutárnym zástupcom OZ štyri živly

Milan Stolár

umelecký návrh a realizácia vizuálu ročníkov 2023 a 2024

Milan Stolár je absolvent Technickej univerzity vo Zvolene. Po štúdiu pôsobil v Atelieri S a agentúre CREATIVE PRO group od roku 2014 tvorí pod vlastnou značkou Intuitio studio. Venuje sa hlavne tvorbe identity značky, marketingovému a obalovému designu a tvorbe vizuálnych konceptov.

© 2013 - 2024 4živly. Všetky práva vyhradené.
Dizajn Malina Studio
Code Big Branding
crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram